Üdvözöljük Záhony város
hivatalos weboldalán!

A kukucától a Szépség és a Szörnyetegig

A Festőpalánták Képzőművészeti Alapítvány NTP-MKÖ-16-0164 pályázati kódszámmal sikeres pályázatot adott be „Kalandozás a népi kultúra és népművészet világába” címmel, melyen 700.000 Ft-ot nyertünk. Pályázatunk két részből tevődött össze:

Első rész: 2016. szeptemberétől kezdődően 60 órás, 15 szombatot felölelő foglalkozások voltak. A magyar népművészetünk hagyományainak megismerését tekintettük  célunknak.

Második rész: A program második szakasza egy 7 napos egy budapesti bentlakásos táborral zárult 2017. március közepén. A tábor résztvevői a Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 15 tanulója volt.

Első foglalkozásunk alkalmával, a népművészettel és népi díszítőművészetünkkel és azok alapfogalmaival ismerkedtünk meg. Ezt felhasználva egy füzetborítót terveztünk népi motívumokkal, melybe a foglalkozások témáit rögzítettük.

A Beregi Múzeumba is ellátogattunk Vásárosnaményba, ahol a múzeum kincseinek megtekintése után kenyérlángost sütöttünk, amit jóízűen elfogyasztottunk. A Sóstói Múzeumfaluban népi építészetünk lakóházai között és az Árpád-kor falurészben sétáltunk. Vámos Nóra a fazekasság történetét, kialakulását, fejlődését ismertette, majd agyagból marokedényt, hurkázással és intarziás technikával, valamint laptechnikával ékszerdoboz készült. Kovács Béla faműves népi iparművész a famegmunkálás szerszámait bemutatva a fafaragás lépéseit mutatta meg. A bodzasíp elkészítése és megszólaltatása után a pörgettyű verseny győztesét tapsoltuk meg.  A népi játékok közül a brúgattyú pitypirity, pengető, csörgődob megszólaltatása után pihentetőként közmondásaink illusztrációit rajzoltuk és festettük meg. Kozma Zoltán mézeskalácsos népi iparművésszel illatos mézeskalács tésztát nyújtottunk, szaggattunk, majd cukormázzal díszítettük. A munkánk eredményéből a pocakunkat meg is töltöttük. A magyar népviselet ruhadarabjainak jellemzőit képekről szemléltük, majd kalocsai hímzéssel terítőt hímeztünk nagy sikerrel. A kiskakas gyémánt fél- krajcárja című népmese illusztrálása is eredményes lett. Érdekes volt számunkra, hogy őseink testrészeiket használták a hosszúság és vastagság megjelölésére, mint mértékegységekre. Nagyszüleink játékai közül csuhébabát, csuhévirágot, kukoricaszárból lovat, fél dióhéjból katicát, teknőst, vitorlást ügyeskedtünk.

Dr. Kaszásné Tóth Judit és Szakady Kincső nemezkészítő népi iparművészek a nemezkészítés ősi felhasználásait mutatták be. Már honfoglalóink is nemezzel borított jurtában laktak. Abban az időben szőnyeg, süveg, sőt ruha készült a juh gyapjújából. Az ősi mondavilág jeleneteit a hozott szőnyegen csodáltuk meg. Kézműves foglalkozásunkon karkötőt, virágot és labdát nemezeltünk. A népi bútorok és motívumkincseinek megismerése után kelengyeládát terveztünk és díszítettünk. A summások élete nem volt könnyű. Kisjankó Bori százrózsás és szűcs rózsás terítőit nem tudtuk túlszárnyalni az általunk készített terítő tervvel. A matyó motívumok felhasználásával egy női és férfi ifjú párt matyó viseletbe öltöztettünk.

A karácsonyi ünnepkör keretében két istállós betlehemet alkottunk meg, ahol Mária, József és  a kis Jézus,valamint a három király és a pásztor figuráját készítettük el. Az utolsó két foglalkozáson rendszereztük a látottakat,füzetünkbe rögzítettük a tanultakat. Egy totó kitöltésével ellenőriztük a tudásunkat. A készült munkákból az iskola tárlóiban kiállítást rendeztünk.

 

A tanulók szívesen vennének részt ilyen táborozásban a következő években is.

Az ebédet a 60 órás tábor feléig a Tűzvirág étteremben, Szabó Barnabásné, Pötyike néni felajánlásával fogyasztottuk el, amit ezúton is köszönünk. A második részében a Silver étterem biztosította az ebédet részünkre.

A táborunk sikeres megvalósulását a következő kiemelt támogatóinknak köszönhetjük:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Nemzeti Tehetség Program, Záhony Önkormányzat,

Külön hálás köszönet illeti még: az Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola teljes vezetőségét, amiért ingyen termet biztosítottak a foglalkozások számára. Valamint Záhony Város Önkormányzatát és Képviselő testületét, amiért a Záhonyi Faluházat ingyen igénybe vehettük a kézműves foglalkozások során.